Personal – How to survive: HOOIKOORTS!

Image and video hosting by TinyPic
Voordat je begint met lezen: Ik heb helaas niet de gouden tip tegen hooikoorts.
Wel heb ik een paar tips die je wél, maar ook vooral níet moet doen met hooikoorts. Dit is gebaseerd op mijn eigen ervaringen, doktersbezoekjes en tips van anderen.
Ik zal eerst een kleine uitleg geven over hooikoorts:
Hooikoorts is een vorm van allergie waarbij je overgevoelig bent voor stuifmeel van grassen, bomen en planten. In Nederland hebben  zo’n 15 tot 20 procent van de bevolking last van deze allergie. Over het algemeen wordt hooikoorts geconstateerd bij mensen tussen de 8 en 25 jaar, maar het kan ook voor komen dat je er last van kan krijgen op latere leeftijd.

De meest bekende symptonen zijn:
– Een loopneus of juist een verstopte neus
– Tranende en/of jeukende ogen
– Nieusbuien
– Lusteloosheid/vermoeidheid
– Jeuk
– Benauwdheid

Toevallig heb ik last van bijna alle symptonen, maar gelukkig niet allemaal tegelijk! Zo heb ik overdag vaak een loopneus en in de avond heb ik juist weer een verstopte neus, waardoor ik gewoonweg niet kan ademen via mijn neus, maar door mijn mond (wat best wel smerig is én leidt tot gesnurk!). Doordat ik veel last heb van mijn neus, heb ik ook het gevoel dat ik het wat sneller benauwd krijg. Verder voel ik de vermoeidheid vaker inkicken wanneer het hooikoortsseizoen er weer is. Vooral als ik begin met mijn medicijnen tegen hooikoorts voel ik me toch wat sneller moe.
Van de tranende en jeukende ogen heb ik heel soms nog last, maar dankzij mijn medicijnen is dit al een stuk minder!

Dan komen hier mijn do’s en don’ts!
Nogmaals deze tips zijn gebaseerd op mijn ervaringen en garanderen dus niet altijd verbetering.

DO’S
– Mijn eerste tip die ik wil meegeven aan jullie is… CETRIZINE! Dit is een anti-allergiemedicijn wat je kan helpen tegen overgevoeligheid die je kan hebben voor prikkels uit de omgeving. In het geval van hooikoorts is dit dus stuifmeel.
Het is de bedoeling dat je het 1x per dag inslikt en wanneer je dit doet is geheel aan jou. Mijn advies is om het in te nemen voordat je gaat slapen. Cetrizine onderdrukt jouw overgevoeligheid, waardoor je het gevoel kan krijgen dat je nog meer vermoeid bent in de eerste paar uren nadat je het hebt geslikt. Als je het dus voor het slapen inneemt, zul je nergens last van hebben omdat je dan al in ruststand bent. Nou moet ik eerlijk zijn en zeggen dat cetrizine nou ook weer geen wondermiddel is. Waar hij mij vooral bij helpt, is het verminderen van jeukende ogen, verder heb ik dus nog wel last van mijn neus.
Cetrizine heb ik op aanraden van mijn dokter gekregen, maar is blijkbaar ook voor maar €0,99 verkrijgbaar bij de LIDL!

– Tsjah, en zonder het volgende kan ik zeker te weten niet zonder tijdens het hooikoortsseizoen: Zakdoekjes! Ik heb ze letterlijk overal; in mijn slaapkamer, in de huiskamer, in mijn tas, in de auto en ga zo maar door. Want hooikoorts betekent snotteren en waar snot is, zijn ook veel zakdoeken nodig! Door de jaren heen heb ik wel mijn “lievelingsdoekjes” ontdekt, namelijk een 200-pack van het Kruidvat verkrijgbaar voor €0,99. Degene die in mijn tas gaan, willen nogal verschillen maar ik heb laatst toch wel een favoriet ontdekt: Carrefour mini etui zakdoeken. Zoals de naam al zegt zijn de verpakkingen mini en dat is wat ik ideaal vind! Deze heb ik ontdekt tijdens een vakantie naar Spanje. Helaas heb ik hier geen Carrefour in de buurt, dus hou ik het maar op random zakdoekjes van o.a. de Aldi en het Kruidvat.
Verpakt in 15×9 stuks voor maar €1,00 en verkrijgbaar bij Carrefour.

– Ook dit product is niet te missen voor mij: Vaseline! Vroeger nam ik mijn grote tube mee, maar tegenwoordig heb ik de originele Vaseline ontdekt in de kleine verpakkingen. Veel compacter en daardoor ook veel makkelijker om mee te nemen! Wanneer ik last heb van hooikoorts gebruik ik dit spul voor mijn neus, omdat die vaak droog wordt door het vele gesnuit en gewrijf van zakdoekjes.
Vaseline is verkrijgbaar bij de drogisterij, maar ik haal hem liever bij de Primark omdat hij daar altijd maar €1,50 is!

– De laatste do die ik met jullie wil delen is honing halen bij een imker bij jou in de buurt. Het blijft dat als je dit eet of drinkt (bijvoorbeeld met thee), de hooikoortsklachten minder zouden worden. Of dit echt zo is weet ik helaas niet te zeggen, want ik heb het nog niet uitgeprobeerd.

Image and video hosting by TinyPic
S.O.S Hooikoorts pakket

DONT’S
– Zo, zóóó moeilijk, maar wat je vooral níet moet doen is wrijven! Ik weet het, als je jeukende ogen hebt, kost het echt veel moeite om te weerstaan, maar alsjeblieft dóe het niet! Het enige waar het voor zorgt is dat je nog meer jeuk krijgt en je ogen worden spontaan een stuk roder.

– Een halve “don’t”: Als je last heb van je ogen, kun je ze even spoelen zodat het afkoelt. Wat je niét moet doen is ze continu nat maken. Vroeger had ik veel meer last van mijn ogen en op een gegeven moment was ik het zo zat dat ik overal een nat washandje mee nam. Het resultaat? Een hele droge huid vol met schilfers rondom mijn ogen. Wat schaamde ik me toen zeg! Gelukkig hielp vaseline smeren tegen de droogheid en was het na een paar dagen weg.

– Niet te veel rondhangen bij plekken waar veel pollen kunnen hangen, zoals het park. Natuurlijk hoef je je tijdens deze mooie dagen niet op te sluiten, er zijn nog genoeg plekken waar je naar toe kan gaan zoals de zee, een (overdekt) winkelcentrum of op bezoek gaan bij vrienden of familie in hun huis. Mocht je trouwens wel bijvoorbeeld gaan picknicken, BBQ’en of gewoon lekker chillen in een gebied met pollen, zorg er dan voor dat je een zonnebril ophoudt en je neus met vaseline insmeert. De zonnebril houdt pollen tegen net zoals de vaseline.

Nou, dit waren al mijn tips en “niet”- tips! Ik hoop dat jullie er iets aan hebben en dat het hooikoortsseizoen weer snel voorbij mag zijn!

Liefs,
Saffira

P.S. Nog een klein tipje waar ik net ben achtergekomen: Er bestaan speciale sites die de hoeveelheid pollen bijhoudt in de lucht: www.pollennieuws.nl en www.weeronline.nl heeft er een speciale pagina voor gemaakt. Handig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s